Wat is een mammacareverpleegkundige?

 

De mammacareverpleegkundige is verantwoordelijk voor de specifieke zorg voor patiŽnten met een aandoening in de borst.
Mammacare betekent letterlijk: borstzorg (mamma = borst en care = zorg). Een mammacareverpleegkundige is een verpleegkundige die zich door middel van een specifieke opleiding heeft gespecialiseerd in de zorg voor vrouwen met borstkanker of andere borstafwijkingen. Door deze specialisatie is zij in staat voorlichting, begeleiding en praktische hulp te geven aan vrouwen met de hiervoor genoemde aandoeningen. PatiŽnten kunnen worden doorverwezen door huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Ook kunnen de patiŽnten zelf contact opnemen, bij vragen over de behandeling, erfelijkheid of reconstructiemogelijkheden.

 

Wat kan de mammacareverpleegkundige doen?

Alle patiŽnten die te maken hebben (gehad) met onderzoek of behandeling van een afwijking in de borst, kunnen bij de mammacareverpleegkundige terecht. Zowel gedurende de onzekere tijd van het onderzoek van de afwijking tot en met de periode na een eventuele operatie en/ of nabehandeling.

U komt haar op verschillende momenten tegen. Op de polikliniek chirurgie kunt u na de uitslag van het PA-onderzoek, of bij vragen, met haar kennismaken. Het is ook mogelijk dat uw behandelend arts u op een later tijdstip naar de mammacareverpleegkundige verwijst.

Als u geopereerd gaat worden informeert zij u in een gesprek voorafgaand aan de operatie over de verschillende mogelijkheden  en over wat er verder gaat gebeuren tijdens de opname en eventuele nabehandelingen.

Hiernaast kunt u bij een eventuele opname in het ziekenhuis gebruikmaken van de hulp van de op de verpleegafdeling aanwezige mammacareverpleegkundige(n). De taak van de mammacareverpleegkundige is informeren, begeleiden en het bieden van praktische hulp. Zij kan behulpzaam zijn bij vragen over een prothese en verkoopadressen. De exacte inhoud van de begeleiding is afhankelijk van de bij u gestelde diagnose en uw individuele behoefte aan begeleiding.

De  coŲrdinerend mammacareverpleegkundige van het Waterland ziekenhuis is  Truus Smit. Zij is te bereiken op maandag, woensdag en donderdag op telefoonnummer 0299Ė 457426.

Telefonisch spreekuur:

        Maandag 8.30 Ė 9.00 uur en van 12.00- 12.30 uur    

        Donderdag 8.15 Ė 8.45 uur en van 12.00 Ė 12.30 uur    

entree