navelbreukoperatie

zie ook de folder buikwandbreuken

english version


Een navelbreuk kan klachten geven van pijn, of cosmetisch als hinderlijk worden ervaren. De inhoud van de breuk bestaat meestal uit vetweefsel. 

12 3 4 5

Bij een operatie wordt via een snee aan de onderrand van de navel de huid geopend (2) en wordt de breuk rondom vrij gemaakt van de huid  en van het gaatje in de spierrok (3,4,5).

6 7 8

De breuk wordt geopend en gecontroleerd op wat er in zit (6). Is dit alleen vetweefsel, zoals in dit geval, dan kan dit worden verwijderd (7). Zou er een deel van een darm in zitten (8), dan dient dit deel uiteraard losgemaakt te worden en weer teruggelegd in de buikholte.

9 10

Als er een heel klein gaatje in de spierrok zit, kan dit eenvoudig met hechtingen worden gesloten. In dit geval is er een defect van ruim twee cm en dan is het verstandiger om extra versteviging aan te brengen. Een kunststofgaas (marlex, 9) wordt over het gesloten buikvlies gelegd, onder de spierrok (10).

11 12 13 14

De spierrok wordt hierna dakpansgewijs gesloten met hechtingen over het marlexgaas heen (11). Als het gat te groot is, is deze laatste handeling niet mogelijk en kan/moet  worden volstaan met alleen het inhechten van het marlexgaas. Hierna wordt de navel teruggehecht naar de diepe laag (12) en wordt de huid gesloten, hier onderhuids (13). Hechtpleisters worden aangebracht (14). Douchen is vanaf de eerste dag na de operatie toegestaan. Na een week mogen de pleisters verwijderd worden. Enige blauwe verkleuring (bloeduitstorting) is normaal.


 

Een recente vernieuwing van het hierboven gebruikte matje maakt het ook mogelijk om een matje te gebruiken zonder dat het buikvlies gesloten hoeft te worden. Dit vereenvoudigt de ingreep aanzienlijk en maakt ook het gevaar van eventuele verkleving van het matje met de darmen kleiner. Het matje bestaat namelijk uit een naar de buikholte gekeerd deel dat niet verkleefd met weefsel en uit een naar boven gekeerd deel dat wel vergroeit met weefsel. De procedure volgt hieronder.

15 16 17 18 19

Net als hierboven wordt de huidsnee aan de onderrand van de navel gemaakt en wordt de breuk rondom vrijgemaakt en verwijderd. Het defect komt zo goed in beeld. aan de onderkant worden de randen van het defect goed vrijgemaakt om plaats te maken voor het matje (15-19).

20 21 22 23 24

Het matje is duidelijk groter dan het defect in de buikwand en wordt dubbelgevouwen ingebracht. Doordat er een elastische ring in het matje zit, ontplooit het zich weer tot een vlakke mat nadat het is ingebracht en losgelaten. Met de 'veters' wordt het hierna tegen de buikwand aangetrokken. de 'veters' worden afgeknipt en de stompjes worden aan de randen van de breukpoort, het defect in de buikwand, gehecht. Zo kan het matje niet meer verschuiven. Omdat de randen van het defect niet naar elkaar worden toegehecht staat er geen spanning op de hechtingen en is er ook minder napijn (20-27).

25 26 27 28 29

De huid wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen en hechtpleisters worden aangebracht voor de duur van 7-10 dagen (28, 29). Douchen is toegestaan.

zie video voor resultaat in de buik.

terug / entree