Appendectomie

zie de folder

english version

conventioneel  laparoscopisch  appendicitis?


 

Deze tekening geeft het eind van de dunne darm en het begin van de dikke darm weer. Onder aan de dikke darm, die hier blinde darm heet, hangt het wormvormig aanhangsel, de appendix. Wat blinde darmontsteking wordt genoemd is eigenlijk een ontsteking van alleen dit wormvormig aanhangsel, de appendicitis.

Bij de operatie voor een appendicitis wordt de buik geopend via een kleine snee in de rechter onderbuik, op eenderde van de afstand navel/bekkenkam.

 

De -ontstoken- appendix is uit de buikholte gehaald en wordt met een pincet opgehouden. Aan de onderkant is het weefsel te zien waarin de bloedvaten verlopen naar de appendix.

 

Hier zijn deze bloedvaten gekliefd. Met het mes wordt de appendix verwijderd nadat hij is afgebonden vlak boven de dikke darm.  Het stompje van de appendix blijft over.

 

De dikke darm wordt weer teruggelegd in de buik. De spieren worden gehecht, evenals de huid. In dit geval is de huid met drie onderhuidse hechtingen naar elkaar toegebracht en zullen hechtpleisters de rest doen. De putjes in de huid verdwijnen als de onderhuidse hechtingen eenmaal zijn opgelost.


 

Laparoscopische appendectomie

1 2 3

Bij de kijkoperatie wordt via een aantal kleine sneetjes gewerkt met speciaal instrumentarium. Gas wordt via een speciale naald (verresnaald) in de buik gebracht waarna een aantal werkkanalen (troicarts) worden ingebracht (1-3).

4 5 6 7

Een optiek waarop een camera is gemonteerd wordt via het werkkanaal in de buikholte gebracht waarna wordt gekeken en overige instrumenten worden ingebracht en het weefsel gemanipuleerd kan worden.

8 9 10

In dit geval is sprake van een appendix die eerder acuut ontstoken was en nu alsnog wordt verwijderd. Hij wordt losgemaakt uit zijn omgeving (8-10).

11 12 13 14

Een tweetal speciale lushechtingen wordt om de appendix geplaatst en hiertussen wordt de appendix doorgeknipt. De appendix wordt daarna via het werkkanaal verwijderd uit de buikholte of in een speciaal plastic opvangzakje geplaatst dat daarna uit de buik wordt verwijderd (11-14).

15 16 17 18

Hier is sprake van een acuut ontstoken appendix waarbij sprake is van een sterke verdikking en opgezette bloedvaatjes. Na afloop blijven een paar kleine wondjes over die onderhuids gehecht worden en bedekt met een aantal hechtpleisters. Hier mag mee gedoucht worden. Na ongeveer 10 dagen mogen de pleistertjes verwijderd worden (15-18).


Pijn in de rechter onderbuik kan ook andere oorzaken hebben en het is lang niet altijd eenvoudig om de juiste diagnose te stellen. Soms wordt dan ook bij een kijkoperatie iets anders aangetroffen dan een appendicitis. Hier een aantal voorbeelden.

video 1  video 2

 

terug / entree