Borstprothese en reconstructie

Voorlopige borstprothese

 

voorlopige borstprotheseHeeft u een borstamputatie ondergaan, dan krijgt u nog tijdens de opname een voorlopige prothese. Dit is een lichte textielgevulde prothese. Een verpleegkundige van de afdeling zal deze voorlopige prothese met u passen voordat u het ziekenhuis verlaat. Zorg er daarom voor dat u een prettig zittende, soepele beha of een topje bij u hebt.  

Misschien vindt u het prettig als uw partner of een goede vriend(in) erbij is als u samen met de verpleegkundige de voorlopige prothese past. Als u over de beha of het topje met daarin de prothese, een wat nauw zittend T-shirt aantrekt, kunt u goed zien of de prothese niet te groot of te klein is in vergelijking met uw andere borst. Meestal is niet te zien dat u een prothese draagt.

 

Definitieve borstprothese

definitieve borstprotheseHet is verstandig minimaal een zestal weken of langer te wachten voor u een definitieve prothese aanschaft. Koop vooral niet overhaast een prothese maar laat u goed voorlichten. Dit kunt u doen door een bezoek aan een Borstprothesen Informatie Centrum (BIC) van de BVN te brengen, vóórdat u naar een winkel gaat.

Prothesen worden over het algemeen volledig vergoed. Elke 2 jaar vergoedt de ziektekostenverzekeraar een borstprothese. Indien er gegronde redenen zijn voor eerdere aanschaf van een nieuwe prothese (b.v. i.v.m. groter of kleiner worden van de andere borst) wordt deze meestal ook vergoed. U krijgt een machtiging via uw chirurg.

Heeft u een deelprothese nodig of passen alle ‘confectie’ prothesen niet naar tevredenheid, dan bestaat er de mogelijkheid voor een op maat gemaakte prothese. Met vragen hierover kunt u bij de mammacare verpleegkundige of de gespecialiseerde oncologie verpleegkundigen terecht.

 

Er zijn meerdere lingeriezaken die protheses en lingerie kunnen leveren. De mammacare verpleegkundige of de gespecialiseerde oncologie verpleegkundige is u graag behulpzaam met een alternatief adres.

Borstprothesen informatie centrum(BIC)

Over het hele land verspreid zijn er 26 BIC'S. Hier geven vrouwen die ervaring hebben met het dragen van een prothese (lotgenotes) informatie over borstprothesen, beha’s en badkleding, het financiële aspect en alle mogelijke bijkomende zaken. U kunt er passen maar niet kopen. Ook vrouwen die een borstsparende operatie hebben gehad, kunnen bij een BIC terecht voor informatie over deelprothesen en zo nodig bijpassende lingerie.

Voor verdere informatie hierover kunt u terecht bij de BVN. (Borstkankervereniging Nederland)

Borstreconstructie

Een borstreconstructie kan worden verricht tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie wordt uitgevoerd (directe reconstructie) maar ook vele jaren later. Dit is afhankelijk van enerzijds medische factoren en anderzijds uw persoonlijke voorkeur.

Een eventuele reconstructie wordt meestal in tweede instantie uitgevoerd. Momenteel bestaan er vier methoden van borstreconstructie:         

  • de eenvoudige procedure
  • de expandermethode         
  • de samengestelde rugspiermethode         
  • de buikspiermethode

Ook zijn er diverse tussenvormen mogelijk. De keuze voor een bepaalde methode is grotendeels gebaseerd op de vorm en grootte van uw gezonde borst, de voorafgaande amputatie, eventueel eerdere bestraling, uw leeftijd en algehele conditie. 

Bij de eenvoudige procedure wordt een inwendige prothese onder de borstspier geplaatst. Bij de expandermethode wordt, nadat eerst de huid is opgerekt, de definitieve inwendige prothese geplaatst. Voorafgaand hieraan wordt onder de huid een lege ballon of prothese geplaatst, die met een fysiologische zoutoplossing is gevuld. Door de prothese via een vulnippel regelmatig met deze zoutoplossing bij te vullen, wordt de huid opgerekt tot er voldoende huid is voor de definitieve prothese. 

Is de borstspier weggenomen bij een amputatie of is er onvoldoende huid overgebleven, dan bent u in eerste instantie aangewezen op de samengestelde procedure. Hierbij worden huid en een spier van een ander deel van uw lichaam overgebracht naar het littekengebied en daarna wordt de prothese geplaatst. Een voorbeeld daarvan is de rugspiermethode die gebruik maakt van de grote rugspier. Deze spier wordt, als een eiland met huid erop, onder de oksel door naar voren gedraaid, waarna de chirurg er met behulp van een inwendige prothese een nieuwe borst van maakt. 

Heeft u voldoende onderhuids weefsel in de buik, dan is de buikspiermethode (TRAM) mogelijk. Bij deze methode is geen prothese nodig, aangezien een gedeelte van uw buikweefsel wordt verplaatst naar het littekengebied waar de nieuwe borst komt. 

Een goede voorlichting over de voor- en nadelen van de verschillende reconstructies is belangrijk, voordat u een keuze maakt. 

Meer informatie vindt u in de KWF-folder 'Borstreconstructie' en de BVN-Special 'Borstreconstructie: methoden en mogelijkheden, ervaringen en emoties'. Ook is uiteraard aanvullende voorlichting mogelijk via een van de plastisch chirurgen in Alkmaar, Beverwijk of VUmc-Amsterdam.