Borstontsteking

borstabces    subareolair abces

 

Borstabces

1 2 3 4 5

Een abces van de borst kan vooral optreden in het kraambed als borstvoeding wordt gegeven. Via kloofjes met verweekte huid kunnen bacteriën makkelijk in de diepere weefsels komen, waar de voor de zuigeling bestemde melk een ideale voedingsbodem vormt. Als er eenmaal een abces zoals op foto 1 ontstaan is zullen antibiotica niet meer helpen. Chirurgische behandeling is dan nodig, waarbij een snee gemaakt wordt over het abces (2) waarbij de pus in beeld komt (3) en kan worden afgezogen (4). De wond moet open blijven en hiervoor wordt een gaas in de wond achter gelaten zodat de huid niet te snel zal verkleven en pus achter zal blijven in de diepte. Het is nodig om dagelijks te spoelen of uit te douchen zolang de wond open is. Herstel treedt meestal binnen enkele weken op. Het litteken is hierbij dan veel kleiner dan de oorspronkelijke open wond.

Subareolair abces

(borstontsteking onder de tepelhof)

1

Een subareolair abces is  een meestal chronisch optredende ontsteking aan de rand van de tepelhof. De oorzaak is een ontsteking / afsluiting van een afvoergang van een van de melklieren in de tepel. Omdat de weg naar de tepel is afgesloten breekt de ontsteking aan de rand van de tepelhof naar buiten door en veroorzaakt hier een fistel (pijpzweer) die wisselend open en dicht is (1). De behandeling bestaat uit het openleggen van de hele fistel en het uitkrabben/schoonmaken van de fistelgang zodat daarna genezing op kan treden.

234

567

Met behulp van een sonde (2) wordt de loop van de fistelgang bepaald (3). In dit geval loopt de fistel door tot de overkant van de tepelhof, vaak komt de fistel uit in de tepel. De sonde wordt vervolgens doorgevoerd (4) en hierna wordt de hele fistelgang geopend, dwars door de tepel (5). Hierna volgt het schoonmaken met een scherp lepelvormig instrument (6) en daarna worden met een hechting de tepeldelen weer tegen elkaar gelegd (7). Verder blijft de wond open om de ontsteking goed te kunnen laten herstellen