Divertikelziekte

divertikel=uitstulping

1 2

3 4 5

 

De hier vertoonde contrastfoto's van de dikke darm (coloninloop foto's) laten een voorbeeld zien van een gezonde dikke darm (1,2) en van een dikke darm met divertikelziekte (3. overzichtsfoto). Dit is een aandoening waarbij uitstulpingen ontstaan in de darmwand (4,5 - details). Divertikelziekte  komt voornamelijk voor in de dikke darm, met name in het gedeelte in de linker onderbuik. De ontstaanswijze is niet geheel duidelijk, maar hangt mogelijk samen met een te weinig vezelrijk dieet.  Klachten hoeven niet op te treden, maar er zijn een aantal complicaties mogelijk

De behandeling bestaat voornamelijk uit het zorgdragen voor een regelmatige ontlasting o.a. door een vezelrijk dieet. Als complicaties zijn opgetreden zal over het algemeen worden geadviseerd om in een stadium dat de klachten verminderd zijn, een operatie uit te voeren. Hierbij wordt het gedeelte met de divertikels  verwijderd en kunnen de darmdelen weer met elkaar verbonden  worden zonder stoma.

Als een acute ingreep nodig is, zal vaak een stoma onvermijdelijk zijn. Dit kan meestal na een periode van 2 tot 3 maanden wel weer worden opgeheven in een tweede operatie.

entree